Wednesday, February 11, 2009

Dag 2: Första dagen i skolan

Dag 2. 28 jan -09
Alla vaknar innan alarmet klockan 06.30. Det första Zoe säger är att hon ska till skolan. Det är en stor dag för henne. Karen och jag är mest nervösa. Det är A och O att det funkar för Zoe. Om det blir för traumatiskt för henne är det lika bra att åka hem. Vi är inte här för att sätta familjen på spel. Zoe är jätteglad hela morgonen och efter frukost går vi uppför backen 100 meter till Petter och Mias hus. De har två killar som ska till samma skola. Albin ska gå i Zoes klass, och han är stolt över att ha fått den ärevöärdiga uppgiften att hjälpa Zoe med engelskan. Vi åker tillsammans med Petters chaufför till ICS.
Zoe blir väl mottagen och många av barnen har verkligen väntat på att hon ska komma. Hon får ett ställe att lägga sin väska med en Zoe-skylt och blir presenterad. Karen och jag håller oss utanför klassrummet när hon går in. Vi ser att hon är blyg när fröken Nadine tar fram henne och presenterar henne inför klassen. Men hon är glad. Allt verkar väl, så vi sätter oss i cafeterian och fikar och ammar. Vi är beredda att stanna hela dagen, men efter någon timme dyker Muluadam upp med en bil vi fått låna från ambassaden, så vi bestämmer oss för att göra några ärenden. Allt verkar så bra för Zoe, så efter att vi försäkrat oss o att de har vårat mobilnummer så åker vi iväg och handlar.
Att handla visar sig vara en upplevelse i Addis. Mest för plånboken. En back inhemsk öl, en stor vattendunk, tvättmedel, korv, bröd, kryddor och grönsaker = 1200 kronor. Jeeezus. Om man inte håller i sig blir man pank även på en skattereducerad diplomatlön här! Egentligen gick ca 400 av dessa kronor till ”pant” som man lämnar för backen, ölflaskorna och vattenflaskan, som man senare för igen, men ändå.
På affären träffar vi Jessika, Pelles fru som bjuder hem oss mitt i deras eget flyttkaos. Hon och lilla August drar imorgon torsdag tillbaka till Svea. Ett minst lika stort äventyr som att komma hit. De har lite saker som de täönkt lämna kvar, så efter att vi fått lunch så har vi ett par gardiner, en grill och en levande sköldpadda.
Vi hinner också med ett besök vid den svenska kliniken och Dr Arne för att informera om att vi anlänt och Isas status. Det känns skönt att ha en god läkare här som är med på noterna och som inte kostar oss en penny. Arne är cool och lugnar oss nervösa curlingföräldrar.
Vid 3 snåret hämtar vi upp Zoe. Allt har gått finfint,men hon har så ont i magen så hon nästan gråter. Läraren visar upp Zoes teckningar och är imponerad av att hon skriver och tecknar så bra. Vi är stolta parenteser! Tydligen så har Zoe knappt ätit eller druckit på hela dagen. Detta kommer att bli en issue här. Zoe är väldigt petig i maten, och på dagis får de ta själv ur en buffe med några olika rätter. Idag föll inget zoe i smaken så hon åt bara ltie pasta.
Efter lite fruktjuice och ett toalettbesök känns det bättre. Isa har också skött sig under dagen. Det är fart på magen och vi byter säkert 10 blöjor under eftermiddagen.
Vi har två timmar hemma och kastar pappersflyg från terrassen innan vi åker till Maja och Vanush som bjuder på middag. De har bara varit här sen september och har mycket hjälp att ge om allt från himmel till jord. De har till och med bollibompa på TV till Zoes förtjusning. Vid 9 går vi hem och barnen slocknar gott. Karen och jag tar det lugnt ett tag på terrassen med en öl innan vi tar ett ryck och fixar ditt och datt matsäck och packning. Vi hoppas att natten blir lugnare…

No comments:

Post a Comment